info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Rörmokare" stal från åldringar

Två rörmokare behövde komma in med anledning av en vattenskada. Det sa kvinnan som ringde. Men männen som släpptes in stal i stället. Nu har de dömts i Uppsala tingsrätt.

En kvinna har ringt upp äldre personer och uppgett följande: Det har uppstått en vattenskada. Nu är hon på väg till den äldre personens hem tillsammans med två rörmokare. De behöver komma in för att undersöka varifrån läckan kommer.
Men någon läcka fanns inte. Väl inne i bostäderna har kvinnan uppehållit personen som bott där medan männen stulit.

Tog betalkort

Från bostäderna har de påstådda rörmokarna fått med sig bland annat kontanter, bestick, smycken och en mobiltelefon.
I slutet av besöket har de boende krävts på tre kronor i betalning, med kort. Kvinnan uppgav att kortbetalningen var för att de skulle kunna visa att de varit på plats. I två fall försvann ”rörmokarna” med betalkorten och i ett fall lyckades de också göra uttag på 18 500 kronor.

Fängelsestraff

Fem äldre personer var målsägande i rättegången. Tre av dem har blivit bestulna. Den fjärde nekade att betala och den femte släppte aldrig in sällskapet.
Nu har tingsrätten dömt en 29-årig man till två års fängelse. Han döms för alla fem händelserna.
En 20-åring har dömts till skyddstillsyn och behandling. Han döms inte på lika många punkter då det inte anses bevisat att just han varit med vid samtliga tillfällen.
Däremot döms han även för narkotikabrott.

Falska hantverkare i fler fall

Detta är inte det enda exemplet på att tjuvar tar sig in i äldre människors hem med ursäkten att de är hantverkare av något slag.
Tidningen Hem och Hyra har tidigare i år skrivit om att äldre i Alingsås och Vårgårda blivit av med värdesaker efter att ”hantverkare” knackat på och sagt att de ska kolla elementen. Samma tidning har också rapporterat om två äldre män i Botkyrka utanför Stockholm som blivit bestulna av personer som sa sig komma från det kommunala bostadsbolaget.
Under sommaren rapporterade lokaltidningen Mitt i om en rättegång mot en 19-årig man som ska ha fått en äldre man i Stockholmsområdet att betala en kvarts miljon för ett påstått takarbete. 19-åringen ska också ha stulit från två andra äldre personers hem då han utgett sig för att vara hantverkare.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Rörmokare" stal från åldringar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig