info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörmokare hetast på moroten

Landets vvs-montörer är den yrkesgrupp inom bygg som i störst utsträckning jobbar på ackord.

Rörmokarna har högst antal timmar när det gäller ackordsarbete i förhållande till timmar på tid under 2015. Cirka häften av alla timmar för vvs-arbetarna är ackordstimmar. Siffrorna för vvs:arna bygger på en uppskattning då det inte finns något tillförlitligt statistiskt underlag.
– Det finns olika berkäkningar som visar att ungefär hälften av vvs-montörerna kör på ackord, säger Anders Larsson, ombudsman på Byggnads.
Han räknar med att 30 procent utgörs av arbete på rakt ackord och att upp emot 20 procent har så kallat eget uppgör med arbetsgivaren.

Läs mer
Lönetoppen i din egen region 2015
Topplista på lönesnittet över hela landet
Stor skillnad mellan ackordsjägare

Drygt 20 procent för TBM

För den stora gruppen TBM hamnade ackordsandelen på 21 procent under förra året. En nivå som har varit stabil sedan millenniumskiftet. Före det var ackordsandelen betydligt högre. Kring 1980 låg den nära 50 procent.
På tredje plats hamnar plattsättarna. De hade under förra året en ackordsandel på 15 procent.
När det gäller siffran för plåtslagarna så är även den delvis en uppskattning. Omrking 1 procent arbetar mot den vanliga listan. Men det finns även många som gör egna uppgörelser med chefen.
– Jag skulle tro att totalt utgör ungefär 10 procent av plåtslagarnas arbetstid timmar där prestationen i någon form är en grund för lönen, säger Christer Härjelin, ombudsman på Byggnads.

Ackordsandel i procent för respektive yrke
Vvs-montörer: 50
TBM: 21
Plattsättning: 15
Plåtslagare: 10
Golvläggning: 5
Ställningsbyggnad: 1

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörmokare hetast på moroten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig