info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörisens jättesuccé på Tiktok: "De gillar när det går åt skogen"

Vill folk veta vad man gör på jobbet? Svar: Ja. Rörmokaren Shemsi Mejzini lägger ut jobbfilmer på Tiktok och 76 000 följer hans arbete.

Att hantverksjobb är intressanta har rörisen Shemsi Mejzini fått känna av eftersom han snabbt fick många följare när han började lägga ut jobbklipp på Tiktok.

Men Shemsis arbetsglädje och positiva ton i klippen, är kanske den stora förklaringen till att han har 76 000 som följer hans arbete på nära håll.

Vad är det följarna gillar mest i dina filmklipp?

– Det är ju sociala medier det här, så de gillar mest när det går åt skogen. Skämt åsido, om jag ska vara ärlig så är det kanske att jag är pedagogisk och noggrann? Jag har en annan syn på problem. Jag löser dem på ett lättsamt sätt, inga konstigheter.

Shemsis grundidé är att visa enkla lösningar på komplexa problem och han kallar sin kanal för ”Inga konstigheter”.

– Varje vecka får jag kommentar som: ”Nu vet jag vad jag ska göra i mitt liv”. Jag får också kommentarer från elever på gymnasiet som säger: ”utan dig hade det varit mycket svårare”. Det är kul att jag lyckas inspirera ungdomar, säger han.

Shemsi Mejzini jobbar som rörmokare på Caverion i Mariestad. För att krydda vardagen på jobbet började han filma sig själv och berätta om sitt arbete under 2021. När han fick positiv respons direkt fick han lust att fortsätta och nu är filmandet en del av hans vardag.

– Ibland håller jag i mobilen med ena handen. Det ger en känsla av att man är med i rummet där jag jobbar. Men när jag behöver båda händerna ställer upp mobilen. Jag lägger på ljudet i efterhand.

Får du kritik i kommentatorsfälten någon gång för hur du löser olika VVS-problem?

– Jajaja, det sker dagligen. När det är osaklig kritik väljer jag att se förbi det. Men i vårt yrke spelar gemenskapen stor roll och vi tipsar varandra om olika lösningar. Det här är inte bara en kanal för mig utan det är en gemenskap och rörisar följer mig. Man lär sig av varandra och jag är ofta tacksam över saklig kritik som får mig att bli bättre.

Har du fått kontakt med din lärare från gymnasiet via kanalen? Vad säger de?

– Nej, faktiskt inte, de har lämnat läraryrket. Men jag har flera andra lärare som följare och vi har etablerat kontakt utanför min kanal och jag tar emot tips från dem. Mina klipp används även i undervisningen. Lärare vill att jag ska besöka skolor och berätta om mitt jobb.

Vad får dig att må bra på ett bygge?

– Kommunikation. En del har inställningen att de inte ska behöva prata med andra. Men när man bygger i en kåk är det inte bara en själv, utan det är snickare, elektriker och andra inblandade. Om man kommunicerar med varandra så kan man se lösningar och ta tag i dem direkt innan ett problem blir ett problem.

Hur ska en bra arbetsgivare vara?

– Bra arbetsgivare är inte PÅ för mycket utan låter rörmokaren sköta sitt jobb. Arbetsgivaren ger fria tyglar.

Vem fick dig att välja VVS?

– Farsan. Han jobbade som snickare i Sverige efter att vi kom hit från Kosovo. Jag följde med honom på jobb och tyckte därför att jag redan kunde snickaryrket och jag ville lära mig något nytt, så då blev det VVS.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörisens jättesuccé på Tiktok: "De gillar när det går åt skogen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig