info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rör- och byggavtal byter helgdag

I stället för betald ledighet på annandag pingst, den 16 maj, blir det betald ledighet på nationaldagen, den 6 juni. Ändringen är klar på bygg-, anläggning-, vvs- och kylavtalens områden.

Annandag pingst, som alltid infaller på en måndag, är inte längre en ledig dag. I stället är det nationaldagen, som alltid infaller den 6 juni, oavsett vilken veckodag det är, som är helgdag.
Men det har inte varit enkelt att komma överens om en förändring av avtalen som motsvarar den förändring av almanackan som riksdagen beslutat om. Byggnads vill arbetsgivarna ska kompensera för att två betalda helgdagar faller bort under en sjuårsperiod i och med att den 6 juni infaller på en lördag eller söndag två gånger under sju år. Men arbetsgivarna har varit kallsinniga.

Nu är parterna i alla fall överens om hur skiftet ska gå till i år. Eftersom den 6 juni i år är en måndag så byter man rakt av på de största avtalsområdena. Troligen kommer maskin-, plåt- och glasavtalen att följa de stora i spåren.
Hur frågan ska hanteras från 2006 och framåt blir en fråga för kommande avtalsrörelser. Bygg- och anläggningsavtalen löper ut i höst och då kommer Byggnads att kräva en förändring av avtalen som inte innebär att de redan betalda helgdagarna försvinner. Man hoppas att frågan blir lättare att lösa när förhandlingarna inte sker under fredsplikt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rör- och byggavtal byter helgdag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig