info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rör inte mina verktyg!

Dina verktyg är värdefulla – både för dig och tjuven. Byggnadsarbetaren reder ut hur du skyddar dina dyrgripar på bygget och i firmabilen. Och hur de stulna verktygen kan spåras.

Du kommer till bygget på morgonen och ser att verktygen är borta. Eller gör dig redo att låsa upp firmabilen när du ser att dörren är uppbruten. Alla hantverkare som drabbats känner igen känslan. Verktygsstölderna kan svida ordentligt i plånboken. Dessutom kan anpassade specialverktyg vara svåra att ersätta även om du får ut ersättning från försäkringsbolaget. Men det finns sätt att försvåra för tjuvarna.
– Det handlar om hur man förvarar verktygen när man inte är på plats, säger Pia Lindström, informationschef på den ideella organisationen SSF Stöldskyddsföreningen.
– ”Töm bilen själv” är en fin devis, men det kan man kanske inte göra varje dag. Därför bör man installera en skåpsinredning i bilen där man kan låsa in verktygen. Tjuvarna beräknar risk och arbetsinsats. Är det flera lager skydd blir det naturligtvis svårare för tjuven.
Och även om verktygen blir stulna är allt inte förlorat. Den nya tekniken dna-märkning har fått stort genomslag och ökar chanserna att få tillbaka stöldgodset.

Gps i bilen

  • Somliga tjuvar är så fräcka att de snor hela firmabilen. Men om du har installerat en spårsändare med gps-teknik är det en smal sak är hitta skurken. Dels kan du själv följa tjuvens flykt i din mobiltelefon. Dels går det att köpa tilläggstjänster som gör att en larmcentral spårar ditt fordon. Tänk på att installera spårsändaren på en plats där den är svår att hitta.

Dna-märk verktygen

  • Alla som värnar om sina verktyg bör märka dem med dna. Metoden rekommenderas av såväl Polisen som ledande stöldskyddsorganisationer. Dna-märkning kostar under tusenlappen och du penslar själv på märkningsvätskan på dina verktyg. Den osynliga märkningen innehåller en dna-kod som är knuten till ditt namn och gör dina verktyg spårbara. Märkningen sitter i ungefär fem år. Försök att märka verktygen på platser där de inte utsätts för slitage för att förlänga livslängden.

Så försvårar du för tjuven:

I BILEN

  • Larm är bra men stoppar inte professionella tjuvar. Men varje lager skydd försvårar tjuvens arbete. Installera en gallerbur eller ett låst skåp i bilen. Det finns verktygslådor som kan bultas fast i golvet eller förankras med kedjor i lastutrymmet.

PÅ BYGGET

  • Om verktygen lämnas kvar på bygget är det viktigt att de förvaras säkert. Ett låsbart verktygsskåp är bra. Om skåpet kan låsas in bakom en gallergrind eller i en container är det ännu bättre. Låsen ska vara rejäla, klass 3 eller högre.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rör inte mina verktyg!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig