info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rit- och konstruktionsfel bakom fler olyckor

Antalet dödsolyckor ökade förra året. Arbetsmiljöverket spår nu en ny trend, där rit- och konstruktionsfel ökar ute på byggen och i förlängningen orsakar olyckor på byggarbetsplatserna.

Vid tre olyckor den senaste tiden går det att se rit- och konstruktionsfel som orsaker till olyckorna, skriver nättidningen Byggindustrin.se
* Vid olyckan i Älandsfjärden i maj, då två bygggnadsarbetare omkom, visade på brister i träkonstruktionen.
* Vad gäller olyckan i Kista i juli, då en byggnadsarbetare omkom och två skadades, pekar entreprenören Ruuki och Arbetsmiljöverkets bedömning på brister i konstruktionen som orsakade att stålstommen och betonbjälklaget rasade samman.
* Den 1 september rasade ett 500 kvadratmeter stort gipstak i en butiksbyggnad i Nacka. Raset berodde på en brist i takkonstruktionen.
Arbetsmiljöverket antyder nu en ny negativ trend, där rit- och konstruktionsfel, snarare än säkerhetsslarv tenderar att öka.
Hos landets projektörer märker man också en ökad press för att lämna handlingarna så snabbt som möjligt.
Hos WSP, en av landets största konsulter, har man hittills klarat sig från missöden, men ser ändå allvarligt på problemet.
Rikard Appelgren, vd på WSP, anser att granskningsarbetet kan bli lidande med ett ökat tempo. Han anser också att branschen är inne i en generationsväxling och att bristande erfarenhet kanske spelar roll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rit- och konstruktionsfel bakom fler olyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig