info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Risk för stor brist på byggnadsarbetare

Det finns risk för brist på byggnadsarbetare i Sundsvallsområdet. – Om vi inte utbildar fler byggnadsarbetare hotas de stora projekten, säger Royne Bergman, ombudsman på Byggnads i Sundsvall.

Flera stora infrastrukturbyggen pågår eller ska dra i gång inom ett par år i Sundsvallsområdet. Bygget av Botniabanan pågår och om något år ska bland annat den nya stora bron över inloppet till Sundsvall börja byggas. Totalt handlar det om tusentals nya byggjobb. Redan i slutet av år 2003 kommer byggandet att ligga på topp.
På Byggnads avdelning i Sundsvall räknar man med att byggnadsarbetare från området ska räcka till hälften av behovet.
– För att klara vår del måste vi utbilda fler byggnadsarbetare. I första hand ska de 600 arbetslösa byggnadsarbete som vi har i området få möjlighet till vidareutbildning. Men de räcker inte på långa vägar. Vi måste få tag på ytterligare mellan 500 och 700 byggnadsarbetare från vårt område. Då handlar det om nyrekrytering, säger Royne Bergman.
Utbildningen är planerad att börja i höst.
På avdelningen är man orolig för att bakvägsrekryteringen till de stora byggprojekten kommer att bli stor. Ett annat hot kommer från utlandet.
– Om vi inte får fram byggnadsarbetare så att det räcker finns det risk för att det kommer hit utländska företag med egna gubbar. Den utvecklingen vill vi inte ha, säger Royne Bergman.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Risk för stor brist på byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig