info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Risk för brist på byggnadsarbetare

Fram till 2015 kommer drygt en tredjedel av de aktiva byggnadsarbetarna att gå i pension. Under samma period planeras stora satsningar på infrastruktur. Nu varnar AMS för brist på byggnadsarbetare.

Det är i en ny rapport som AMS spår att det kommer att bli svårt för byggbranschen att rekrytera tillräckligt med arbetskraft. Under de närmaste 13 åren kommer 87 000 personer lämna byggbranschen på grund av att de går i pension. Till det kommer de som lämnar bygget av andra anledningar. Den stora avgången sker samtidigt som flera större satsningar på infrastruktur ska igång. Det kräver att sysselsättningen i branschen egentligen skulle behöva öka med en procent om året från nuvarande nivå.
Läget är så allvarligt att AMS-chefen Anders L Johansson befarar att den svenska ekonomin kommer att påverkas negativt om byggbranschen inte lyckas lösa den förväntande bristen på byggnadsarbetare.
– Det måste bli fler utbildningsplatser och arbetsmiljön måste förbättras för att dämpa utflödet från branschen till sjukskrivningar och förtida avgångar, säger Anders L Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Risk för brist på byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig