info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rimec stäms på 29 miljoner kronor

Byggnads stämmer Atlanco och bemanningsföretaget Rimec på ett rekordstort belopp, på 29,3 miljoner kronor. Orsaken är Byggnads anser att bemanningsföretaget Rimec har betalt för låga löner till sina anställda.

Tvisten gäller arbetsplatsen Borealis i Stenungsund, norr om Göteborg. På arbetsplatsen har företaget Scices Polska, som har utfört vvs-arbeten, i huvudsak hyrt in polsk arbetskraft från Rimec. Arbetet pågick under perioden februari till november 2009.
Rimec är dotterbolag till Atlanco. Mellan Byggnads och Atlanco finns ett kollektivavtal och Byggnads anser därför att Bemanningsavtalet ska tillämpas på arbetsplatsen. Scices Polska betalar en snittlön på 190 kronor i timmen till sina anställda. Byggnads anser att den inhyrda gruppen ska jämföras med Scices egen arbetskraft, enligt Bemanningsavtalet.

Rimec har däremot hävdat att det finns tre lönenivåer på arbetsplatsen; 166, 141 och 126 kronor i timmen. Skillnaden gäller om personalen har yrkesbevis, inte har yrkesbevis och för övriga.
– Det ska vara kostnadsneutralt när man hyr in bemanningsföretag. Då kan man inte dumpa löner på det viset. De har skrivit kontrakt på det och då ska man följa det, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i Byggnads.
Rimec har haft 163 byggnadsarbetare på arbetsplatsen. Byggnads har 36 medlemmar på arbetsplatsen och kräver utebliven lön för dessa. Eftersom de inte går att driva in lön för icke-medlemmar så kräver Byggnads skadestånd för dem som inte är medlemmar. Den sammanlagda uteblivna lönesumman blir 26,2 miljoner.

I denna summa ingår också semesterersättning och övertid. Byggnads kräver också skadestånd för uteblivna försäkringspremier och för kollektivavtalsbrott för underlåtenhet att inge lönegranskningsunderlag. Sammanlagt 29,3 miljoner kronor.
– Det blir så mycket pengar för att vi också kräver skadestånd för icke-medlemmar. Det ska inte löna sig att ha oorganiserad arbetskraft. Det har också varit många gubbar under lång tid, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rimec stäms på 29 miljoner kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig