info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riksskatteverket ökar trycket på byggbolagen

Riksskatteverket föreslår lagstiftning för att tvinga byggföretag att ta ansvar för hela entreprenadkedjan. Detta för att få bukt med den svarta delen av byggsektorn.

Omfattningen av den organiserade handeln med svart arbetskraft i storstäderna börjar bli så stor att riksskatteverket kan bli tvungen att föreslå lagstiftning, för att få bukt med handeln med svart byggarbetskraft.
– Problemet är så gigantiskt och det handlar om så stora summor som undanhålls staten. Därför kan bli nödvändigt att gå lagstiftningsvägen, säger Jan Söderström, informatör på skattemyndigheten.

Riksskatteverket anser att nuvarande lagstiftning har alltför många kryphål, den ger företagen möjlighet att se mellan fingrarna när det gäller svart arbetskraft.
– Om entreprenören försäkrar sig om att den egna underentreprenören har F-skattsedel så går han fri om denna underentreprenör i sin tur anlitar en svart underentreprenör. Det här är ett problem, säger Jan Söderström.

Men Sveriges Byggindustrier tror inte på lagstiftning.
– Det kommer aldrig att funka. Det är praktiskt omöjligt för företagen att kontrollera alla företag i hela kedjan. Det är svårt nog att få fram korrekta uppgifter redan i det första ledet. Svarta företag agerar ju på ett sätt som gör att brottsligheten inte syns, säger Bo Antoni, vd i Sveriges Byggindustrier.

Men skattemyndigheterna i storstäderna, framförallt myndigheten i Stockholm, ökar nu pressen på företagen – tanken är att byggsektorn ska slippa lagstiftning, men bara om branschen går med på att samarbeta med skattemyndigheterna.
Entreprenörerna uppmanas nu att ringa till skattemyndigheten och noggrannt kontrollera de senaste inbetalningarna av skatter och avgifter från underentreprenören.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riksskatteverket ökar trycket på byggbolagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig