info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riksdagen vill täppa kryphål i LAS

Många byggnadsarbetare har förlorat intjänade anställningsår när företagen gjort omorganisationer. Nu begär riksdagen att regeringen ska täppa till kryphålen i lagen om anställningsskydd (LAS).

När företagen gör omorganisationer har det blivit vanligt att trotjänare blir av med intjänad anställningstid. Det är en konsekvens av att LAS regler om turordning är kopplade till olika bolags juridiska identitet.
Förhandlingar pågår just nu till exempel i Skanska i södra Sverige om ändring av turordningslistor. Skanska och Byggnads har i liknande ärenden tidigare varit överens om att göra om turordningslistor så att de följer reglerna i LAS. Flera byggnadsarbetare i norra Sverige har berättat i Byggnadsarbetaren om hur de på grund av det förlorat upp mot 20 anställningsår och därmed också sina jobb.

Nu har riksdagens arbetsmarknadsutskott uppmärksammat problemet.
– Det här är ett kryphål i LAS, som blivit tydligt till exempel i Skanska, säger Anders Karlsson, s-riksdagsman och ordförande i arbetsmarknadsutskottet.
Vid sammanträde i utskottet i dag gjorde utskottet ett så kallat tillkännagivande. Det innebär att man pekar på problemet och begär att regeringen ska lägga förslag om hur kryphålen ska tätas.
Anders Karlsson vet inte hur lång tid det kan ta till dess att regeringen lägger förslag. Men han anser att utskottets uttalande är en tydlig signal om att LAS inte är tänkt att tillämpas så som skett i till exempel Skanska.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riksdagen vill täppa kryphål i LAS

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig