info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Riksbyggen bygger utan avtal

Två bostadsrättsföreningar i Riksbyggen i Göteborg anlitar en byggfirma utan kollektivavtal. - Riksbyggen kan inte diktera beslut i föreningarna, säger Mats Arnsmar, ombudsman på Byggnads i Göteborg och ordförande i Riksbyggen.

Det polska byggföretaget Bygg-Mirex har fått flera uppdrag åt bostadsrättsföreningar i Riksbyggen i Göteborg, trots att bolaget inte har kollektivavtal. Det berättar Göteborgs-Posten idag och låter samtidigt Byggnads och fackligt ägda Riksbyggens ordförande, Hans Tilly, kommentera upphandlingen.
– Det handlar framför allt om att vi måste övertyga de lokala medlemmarna om att ideologin och värderingarna är viktiga, säger Hans Tilly.

Mats Arnsmar är ombudsman på Byggnads i Göteborg och samtidigt ordförande i Riksbyggen i Göteborg. Han beklagar att de två bostadsrättsföreningarna handlat upp entreprenader på ett sätt som strider mot Riksbyggens idéer.
– Man blir ju lite ledsen, säger han.
– Samtidigt kan vi inte diktera beslut. Men Riksbyggens representant i föreningsstyrelsen reserverade sig mot beslutet.

Enligt Göteborgs-Posten debiterar Bygg-Mirex 150 kronor per arbetad timme. Samtidigt uppger företaget att man betalar högre lön än de 120 kronor per timme som är den lägsta tillåtna lönen enligt avtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Riksbyggen bygger utan avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig