info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rev asbest utan skydd

Byggnadsarbetarna hade inga skydd. Eterniten låg i drivor på golvet. Två gånger tvingades Byggettan stoppa Roseb AB.

Rivningen i Stockholm hade pågått i cirka två veckor, när en av Byggettans ombudsmän besökte arbetsplatsen, i ett annat ärende. Han så då att eternitskivor låg kringspridda över hela bygget. Några nyanställda grabbar i tjugoårsåldern höll på att riva på flera ställen i lokalen, ett vindsutrymme på cirka 300 kvadratmeter, och de använde inga personliga skydd.
Rivningen stoppades och en saneringsfirma påbörjade en sanering av vindsutrymmet med hjälp av en storsug, eftersom eterniten blandats med övriga rivmassor. Detta hände i slutet av april.
Någon vecka senare ringde killarna till Byggettan. Nu hade de återigen påträffat asbest på samma bygge. Denna gång upptäckte de att det fanns eternit bakom en väggbeklädnad. Byggnadsarbetarna var irriterade över den bristfälliga inventering som gjorts.
– Killarna var mycket irriterade. Det hade fått nog eftersom det var andra gången. Det var inte så mycket asbest denna gång, men det spelar ingen roll. Ingen ska behöva utsätta sig för asbestdamm, säger Erik Nygren, regionalt skyddsombud på Byggettan.
Jobbet avbröts och en saneringsfirma tog över igen.
Nyligen hamnade fallet Roseb AB återigen på Byggettans bord. Företaget vill nu avskeda byggnadsarbetare, på grund av arbetsbrist.
– Arbetsgivaren vill inte ta fler rivningsjobb. Man får ett intryck av att han inte kan branschen. Han håller egentligen på med tak, säger Erik Nygren på Byggettan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rev asbest utan skydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig