info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Resultatlön klar på Peab

De 130 Peabanställda på Järla sjö i Stockholm kom igår överens med företaget om en resultatlön. De har väntat sedan oktober 2001 på nytt lönesystem.

Den nya resultatlönen på Järla sjö innehåller en fast del på 143 kronor per timme. Normal prestation enligt kalkylen ger ytterligare två kronor per timme och varje inarbetad procent på timantalet i kalkylen ger ytterligare 50 öre per timme.
Egenkontroll, arbetsmiljö och renhållning på bygget kan ge ytterligare bonus.
I förhandlingarnas slutskede har diskussionerna handlat mycket om att Peab ville ha en övre gräns för hur mycket den resultatbaserade bonusen ska kunna ge. Det var när Peab släppte det kravet som överenskommelsen kunde ros i hamn.

Diskussionerna om ett nytt lönesystem på Järla sjö har pågått länge. Den ackordsprislista som användes sades upp av byggarbetsgivarna under våren 2001. När den slutade gälla, i oktober 2001, fick de anställda lönen sänkt med två kronor per timme och sedan dess har lönenivån varit fryst. Inte ens den avtalsenliga löneökningen från den 1 april i år har betalats ut.
Laget på Järla sjö accepterade ett prov med resultatlön i utbyte mot att laget på en annan Peabarbetsplats, kvarteret Knallen i Hammarby sjöstad, fick prova rak ackordsmätning.
På båda arbetsplatserna har förhandlingarna mellan Peab och Byggnads avdelning i Stockholm blivit tuffa och segslitna. Det är först efter relativt omfattande protestaktioner från de båda lagen som överenskommelserna kommit till.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Resultatlön klar på Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig