info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Resultatlön i strid med avtal på Peab

Cirka 200 anläggare på Peab i södra Sverige har bonuslön trots att den löneformen inte finns i anläggningsavtalet. Nu väntar central förhandling.

Peab Anläggning i södra Sverige betalar runt 20 000 kronor per månad i lön till yrkesarbetare. De senaste två åren har de 200 anställda dessutom fått bonus baserad på resultatet i den Peab-avdelning där de arbetar.
Bonuslönesystemet infördes för två år sedan, trots att sådana system inte är tillåtna i anläggningsavtalet. På Byggnads befarar man att fler företag har infört bonuslön på anläggningsjobb.

Kurt Hansson, anläggare på Peab i Ängelholm, berättar att ingen reagerade särskilt när systemet infördes.
– Vi hade fast lön innan så det var ingen stor förändring. Vi tyckte att det var okej.
Han accepterar månadsutbetalning men gillar inte bonussystemet. Företaget kan styra det genom att vinsten sätts av innan bonusen beräknas och det går inte att påverka lönen med den egna arbetsinsatsen, anser han.
En lokal förhandling har strandat och Byggnads i Malmö har begärt central förhandling. Förhandlingen gäller både månadslönen och bonussystemet. I den första delen menar Peab att man har rätt enligt avtal. Peter Angvar, personalansvarig på Peab Anläggning Syd, medger dock att bonussystemet kan vara tveksamt både ur avtalssynpunkt och som metod för anläggarna att kunna påverka den egna lönen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Resultatlön i strid med avtal på Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig