info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rekordmånga fråntas ersättning från a-kassan

Allt fler utesluts från a-kassan. Detta sedan Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, gett a-kassorna kritik för att inte följa regelverket.

I slutet av förra året påpekade tillsynsmyndigheten IAF för a-kassan att kassorna inte följde regelverket. Bristen handlade om att a-kassorna inte uteslöt de som fuskade genom att ha ersättning från a-kassan samtidigt som de antingen arbetade, hade ersättning från försäkringskassan eller arbetade svart. Enligt IAF säger regelverket att de med annan ersättning som tar ut a-kassa ska uteslutas om inte särskilda skäl finns. Dessutom ska de betala tillbaka pengarna. Den hårdare tillämningen av reglerna innebär att uteslutning i princip blivit obligatorisk vid fusk.
– Tidigare var det ovanligt med uteslutningar. Vi begärde tillbaka ersättningen och sedan var det bra med det. Men nu tvingas vi även utesluta de som fuskar, säger Sten-Åke Thorén, chef på Byggnads a-kassa.
Sedan årsskiftet har ett 20 tal personer uteslutits från Byggnads a-kassa.
– Hade vi hanterat dessa fall på samma sätt som tidigare hade vi inte uteslutit någon, säger Sten-Åke Thorén.
Hur stort belopp som betalats ut är oväsentligt. Det räcker med att någon fuskar och tar emot dubbel ersättning för att uteslutning ska bli aktuell.
– Att åka ut från a-kassan är ett mycket hårt straff. Har man inget jobb och ingen arbetslöshetsersättning tvingas man till hjälp från det sociala, säger Sten-Åke Thorén.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rekordmånga fråntas ersättning från a-kassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig