info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rejäla lönelyft för personaldirektörer

Personaldirektörer och förhandlingschefer har ett enormt inflytande över svenska byggnadsarbetares löneutveckling. Flera av dem fick rejäla lönelyft 2000.

Högsta lyften fick Skanskas personaldirektörer Rune Kjellman och Tomas Myringer. 193 procent respektive 120 procent blev deras påslag.
– Den höjningen beror på en engångsutbetalning. Det var ett optionsprogram som föll ut till 200 chefer i Skanska. Min löneökning var cirka 5 000 kronor per månad, säger Tomas Myringer.
En som inte haft lika gynnsam utveckling, om man får tro deklarationen, är Peabs vice vd Jonas Svantesson. Han utpekas av somliga som mannen som ska få bort ackorden från Peab. Han sänkte sin lön med smått ofattbara 253 procent 2000.
– Jag hade en del engångsinkomster 1999 som gjorde att skillnaden blev så stor. Men det går inte att jämföra med anställningsinkomster.
Så byggnadsarbetarna behöver inte känna oro för att de ska gå samma väg?
– Nej det behöver de inte vara. Det gäller inte inkomster på det sättet.
Byggnads förhandlingschef Gunnar Ericson ökade på sin lön med 13 procent 2000. Det var året då han inträdde på sin post.
I nästa nummer av Byggnadsarbetaren, som kommer den 24 januari, kan du läsa vad byggbranschens mest inflytelserika personer tjänade 2000.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rejäla lönelyft för personaldirektörer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig