info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Regeringen vill återinföra rot-avdraget

I vårbudgeten kommer regeringen att föreslå att rot-avdraget införs på nytt. Syftet är att stimulera sysselsättningen i byggbranschen.

Under det senaste året har arbetslösheten stigit bland byggnadsarbetarna. Även varslen har under det senaste halvåret legat på en högre nivå än tidigare.
Parterna i branschen, bland annat Byggnads och Sveriges Byggindustrier, har upprepade gånger krävt att regeringen ska återinföra rot-avdraget för att stimulera fram mer byggande.
Så sent som för några veckor sedan gick de ut tillsammans i ett uttalade där de påpekade att ”det är fritt fall i sysselsättningen och att rot-avdraget bör införas snabbt”.
Möjligen har regering lyssnat på dem. Finansministern Bosse Ringholm vill nämligen införa rot-avdraget för att lösa problemet med arbetslösheten.
Enligt byggbranschens parter hade rot-avdraget mycket bra effekt vid den tidigare konjunktursvackan i början av 1990-talet.
Avdraget infördes 1993 då det var hög arbetslöshet. Sedan fanns rot-avdraget med i olika omgångar fram till 1999 då konjunkturen vände uppåt.
Parterna i byggbranschen har krävt att rot-avdraget i första hand införs under tre år och att det fungerar på ungefär samma sätt som vid förra lågkonjunkturen. Hur regeringen har tänkt sig att det nya rot-avdraget ska se ut är ännu oklart.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Regeringen vill återinföra rot-avdraget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig