info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Regeringen avskrev överklagan om bilning

Bilning för hand får fortsätta. Regeringen har avskrivit en överklagan som gällde bilning med handkraft vid badrumsrenovering.

Skyddsombudet Erik Hällqvist, Byggnads Dalarna, som tog initiativet till överklagan är besviken. Regeringen har uppgivit att skälet till avskrivning beror på att bygget är avslutat.
– Det känns som om de medvetet har väntat med att ta upp det tills byggnationen var färdig, säger han.
Det hela började med ett beslut som dåvarande yrkesinspektionen, numer arbetsmiljöinspektionen, i Falun tog i april 2000 om förbud mot bilning med handhållen utrustning vid ett bygge i Smedjebacken.

Byggherren, NCC i Borlänge, överklagade beslutet till arbetarskyddsstyrelsen, idag arbetsmiljöverket, som fem dagar senare bestämde att yrkesinspektionens beslut inte skulle gälla. Bilningen för hand fick fortsätta.
I september samma år meddelade arbetarskyddsstyrelsen att bilningsutrustningen skulle anpassas till arbetarnas olika kroppslängd. Styrelsen menar att vid konkreta risksituationer så kan bilning med handkraft förbjudas med stöd av arbetsmiljölagen. På bygget i Smedjebacken ansåg man att det inte var nödvändigt.

– Jag överklagade arbetarskyddsstyrelsens beslut till regeringen eftersom jag sett grabbar som precis gått ut skolan förstöra kroppen när de bilar för hand, säger Erik Hällqvist.
Han anser att arbetsmetoden borde förbjudas helt.
– Det känns som det kommer att fortsätta som vanligt. Men mitt överklagade kan ha lett till att problemet blir mer känt. Nu hoppas jag att fler börjar kräva maskiner som besparar kroppen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Regeringen avskrev överklagan om bilning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig