info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Razzia på villabygge

I förra veckan gjorde polisens utlänningsrotel och arbetsmiljöinspektionen gemensam sak och besökte ett större villabygge på Lidingö, utanför Stockholm.

Besöket föranleddes av en allvarlig olycka då en byggnadsarbetare sågade sig i armen med en byggsåg. När arbetsmiljöinspektionen gjorde en inspektion på arbetsplatsen hittade de ingen som pratade svenska, engelska eller något av de större världspråken. Arbetsmiljöinspektionen kontaktade då utlänningsroteln och tillsammans åkte de båda myndigheterna ut till arbetsplatsen i förra veckan.

– Utlänningsroteln hittade ingen som saknade arbetstillstånd. Men vi lade ett omedelbart förbud eftersom elsäkerheten var dålig. Bland annat fanns inga plastlock på elkontakterna, säger Andreas Tidström, jurist hos arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.
Redan dagen efter var bygget igång igen sedan entreprenören åtgärdat bristerna.
Andreas Tidström menar att inspektionen noterat en ökning av utländsk arbetskraft på byggen i Stockholmsområdet.

– För ett tag sedan besökte vi en arbetsplats där det utfördes jobb på hög höjd. Det fanns ingen fallskyddutrustning och man jobbade stående på plast med vätskor i närheten. När vi kom dit sprang byggnadsarbetarna därifrån, säger han.
Andreas Tidström ser arbetsmiljörisker när byggnadsarbetarna inte talar samma språk.
– De har svårt att kommunicera mellan varandra och många kanske inte känner till den svenska arbetsmiljölagstiftningen, säger han.
Är det vanligt att arbetsmiljöinspektionen och utlänningsroteln åker ut tillsammans?
– Vad jag vet är det första gången det har hänt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Razzia på villabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig