info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rättegången i Kista-målet inleds

Byggmontören Arbnor Dacic förlorade sitt liv. Två personer skadades allvarligt. Idag, måndag, inleds den stora rättegången efter rasolyckan i Kista. Fyra personer står åtalade.

Det är en mycket omfattande rättegång som kommer att pågå ända till början av december i Solna tingsrätt.
Olyckan hände vid Kista centrum, norr om Stockholm förra sommaren. En stålkonstruktion rasade. Byggmontören Arbnor Dacic, hamnade under rasmassorna och omkom. Ytterligare en byggnadsarbetare föll då konstruktionen brast och fick allvarliga skador. En bilist klämdes under rasmassorna och skadades också.

Orsaken till att stommen brast var att en stålbalk var för tunn. Åklagare Leif H Johansson har därför åtalat en konstruktör på byggkonsultföretaget Cremona Byggkonsult AB för grovt arbetsmiljöbrott, genom vållande till annans död. En projektledare på samma företag har också åtalats för att inte ha följt upp och kontrollerat uppgifterna.
Dessutom står en arbetsledare på Ruukki Sverige AB, som var ansvarig för monteringen, åtalad. Den fjärde åtalade är en person vid Forsen Projekt AB som var ansvarig för samordning och trafik vid bygget.
Åklagaren yrkar också på företagsbot för alla tre inblandade företag.

Olyckan hände vid arbete på åtta meters höjd. En mobilkran höll på att lägga på tre 7-tonsplattor på ett bjälklag då detta plötsligt rasade, eftersom en avväxlingsbalk inte klarade belastningen. Utredningen visade att det bara var en tidsfråga innan konstruktionen skulle rasa, när den belastades.
Den omkomne, som var montör och vd för Arbnor Svets & Montage hade före olyckan uttryckt oro för och klagat över den tunna balken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rättegången i Kista-målet inleds

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig