info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rättegång startar i svarthärva

Idag, tisdag, startar i Nyköping en rättegång mot 13 personer i byggbranschen. De misstänks att ha hyrt ut byggjobbare svart, till bland annat NCC och JM. De åtalade tros vara skyldiga staten cirka 18 miljoner.

Elva av de inblandade misstänks ha ingått i ett nätverk där de drivit tre bemanningsföretag som samarbetat. Idén med nätverket har varit att kunna förse byggföretag med personal inom så många yrkesgrupper som möjligt. Företagen har haft personal inom bland annat mureri, gipsmontering, VVS-arbete och måleri. De flesta byggprojekten som figurerar i utredningen har utförts i Stockholmsområdet.

Samtliga åtalade utom en befinner sig idag på fri fot. Den frihetsberövade är en 37-årig Nyköpingsbo. Han avtjänar just nu ett fängelsestraff för liknande brott. Nyköpingsbon har enligt åklagarna varit en av de mest drivande i nätverket.
Bland de tretton åtalade finns också två platschefer, en anställd av JM och en av NCC. De misstänks ha tagit emot mutor för att svartföretagarna ska få förse deras byggen med personal.

Inga byggnadsarbetare finns bland de misstänkta. Däremot kommer ett 25-tal byggjobbare att höras som vittnen. Flera av dem har fått lönespecifikationer där skatteavdrag gjorts. Vid deklarationen har sedan framkommit att några pengar aldrig betalats in.
Utredningen av härvan är mycket omfattande. Åklagarna räknar med att det kommer att behövas 30 rättegångsdagar. Den sista hålls den 13 december.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rättegång startar i svarthärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig