info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rättegång om dödsolycka i dag

Far och son miste livet i olyckan 2010. I dag inleds rättegången i Gällivare tingsrätt. Åklagaren yrkar på företagsbot på tre miljoner kronor för alla de fem stämda bolagen.

Det var den artonde maj 2010 som arbetet ledde till döden för 21-årige Fredrik Oskarsson Rantavaara och hans 52-åriga pappa Kenneth Oskarsson Rantavaara.
De båda arbetade i en personkorg som rasade ner i ett gruvschakt i LKABs gruva i Gällivare. De skulle granska schaktet efter en sprängning. Personkorgen sänktes ner i det cirka 140 meter djupa schaktet från en mobilkran, men vajern som korgen var fäst i släppte och korgen föll. En spärr skulle gjort att hela vajern inte kunde åka ut, men den aktiverades aldrig och sedan släppte infästningen från trumman.

LÄS MER: Mödrarnas kamp

Fem åtalade företag

I rättegången är fem företag åtalade för att inte ha arbetat på ett sätt som förebyggt olyckan. Bolagen är LKAB, NCC, ConMine AB, Kurt Andersson grävmaskin AB och J.U.C. Värmeteknik AB.
– Bolagen har på olika sätt haft brister som lett till olyckan. Den hade gått att hindra om företagen följt reglerna, sa kammaråklagare Stig Andersson till Byggnadsarbetaren i samband med beslutet om att väcka åtal förra sommaren.

JO-kritik mot rättsliga hanteringen

Stig Andersson har under tisdagsförmiddagen framställt yrkanden och sakframställan. Enligt tidningen NSD som rapporterar direkt från rättssalen bestrider alla bolagen hans yrkanden och nekar till brott.
Den rättsliga utredningen har tidigare kritiserats av Justitieombudsmannen, JO. Det var Ylva Reinesund, mamma till Fredrik Oskarsson Rantavaaara och före detta fru till Kenneth Oskarsson Rantavaara, som gjorde anmälan för att hon ansåg att hanteringen tagit för lång tid. Hon var rädd att ärendet skulle preskriberas.
För ett drygt år sedan slog JO fast att det inte är acceptabelt att utredningen av händelse där två personer mist livet tagit nästan fyra år att slutföra.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rättegång om dödsolycka i dag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig