info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rättegång kring dödsolycka startar

Idag, tisdag, inleds rättegången efter dödsolyckan där Roman Wrona, 47 år, dog på julafton 2006. Det är arbetsgivaren som åtalats för arbetsmiljöbrott och åklagaren begär också företagsbot.

Olyckan där Roman Wrona dödades blev mycket uppmärksammad. Wrona var anställd av ett Norrköpingsföretag och på själva julafton arbetade han tillsammans med arbetskamrater med att lägga plåttak på ett ridhus i Östra Husby. Under arbetet föll han mellan åsar och takstolar nästan sex meter ner i sten och grus. Han avled samma dag på ett sjukhus i Norrköping av sina skador.

Kammaråklagare Christer Pettersson har åtalat ägaren och vd:n för bolaget för arbetsmiljöbrott, innefattande grovt vållande till annans död. Han hävdar att vd:n av oaktsamhet orsakat byggnadsarbetarens död. Att han inte tillräckligt undersökt riskerna och inte följt upp verksamheten ute på bygget för att hindra olyckan. Han hävdar att arbetsgivaren känt till att arbetarna jobbade på hög höjd utan skydd. Vid fällande dom kan brottet ge minst sex månaders och högst sex års fängelse.

Arbetsgivaren förnekar brott och har sagt att han köpt in selar och livlinor till arbetarna.
Arbetsmiljöverket har konstaterat att arbetsmetoden som användes var mycket farlig.
Rättegången hålls i Norrköpings tingsrätt och åklagaren kommer också att yrka på företagsbot mot byggbolaget på två miljoner kronor. Ingen av Roman Wronas arbetskamrater finns på plats när rättegången genomförs, ej heller hans fru, som stannar kvar i Polen där hon har sitt hem. En av arbetskamraterna kommer att höras via telefon från Polen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rättegång kring dödsolycka startar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig