info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rättegång i dag om 16-årings död

I dag hålls rättegången mot de två personer som åklagaren håller ansvariga för att 16-årige Joakim Cederblad dog på ett bygge sommaren 2002.

Rättegången förväntas bli mycket känslosam då en av de åtalade är farbror till den bortgångne. Farbrodern var vd på företaget Södertörns Allservice AB där Joakim Cederblad hade sin sommaranställning.
Den tragiska dödsolyckan inträffade den första juli 2002. I samband med ett rivningsarbete på Tallkrogens skola i Enskede nära Stockholm, rasade plötsligt en tegelvägg. Joakim Cederblad hamnade under väggen och omkom.

Åklagaren anser att farbrodern gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott och brott mot arbetsmiljölagen. I stämningsansökan står att han ”vid rivningen av tegelväggen använt sig av en arbetsmetod som innebar en uppenbar risk för ras. Trots det har han underlåtit att utrymma eller avspärra området”.
Det var också fel att låta Joakim Cederblad delta i rivningen eftersom han saknade utbildning, anser åklagaren.
Döms farbrodern riskerar han högst två års fängelse.

Åtalad är också en företrädare för byggherren Skolfastigheter i Stockholm AB. Företrädaren hålls av åklagaren ansvarig för att byggets arbetsmiljöplan saknade beskrivningar och riskbedömningar av den förestående rivningen. Brottet är belagt med bötesstraff vid fällande dom.
Båda de åtalade förnekar brott.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rättegång i dag om 16-årings död

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig