info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rätt att sparka för arbetsvägran

En byggfirma i Göteborg sparkade vid jul 2000 en anställd som vägrade utföra vissa arbetsuppgifter. Arbetsdomstolen, AD, anser att åtgärden var befogad.

Byggnadsarbetaren, som varit anställd på ett mindre företag i Göteborg sedan 1989, hade vid flera tillfällen vägrat att utföra vissa uppgifter. Själv hävdade han att det berodde på ryggbesvär.
I mitten av december 2000 gick han hem och sjukanmälde sig i stället för att lägga ut slipers. Själv säger han att han därefter fick muntligt besked på telefon om att han fått sparken och att han skulle lämna tillbaka tjänstebil och verktyg.

Han vände sig då till Byggnads avdelning som begärde förhandling med företaget. Vi uppsägningen och under förhandlingsproceduren begick företaget ett antal fel och man ville inte heller överge sin linje att uppsägningen var befogad.
AD gav i en dom förra veckan Byggnads rätt när det gäller procedurfelen. Men i den viktiga frågan, om uppsägningen var sakligt grundad eller ej, vann företaget.
AD anser att företaget visat att man uppmärksammat byggnadsarbetaren på att man inte kunde tolerera arbetsvägran. AD konstaterar också att vägran medfört skada för företaget.
Byggnads dömdes därför att betala företagets rättegångskostnader på 83 000 kronor. En ledamot i AD ville fälla företaget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rätt att sparka för arbetsvägran

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig