info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rasrisk efter vattenläcka – tornkran plockas ner

Det var sent igår kväll som en vattenläcka uppstod nära en tornkran på ett bygge i centrala Stockholm. Snabbt gjorde man bedömningen att byggkranen måste plockas ner på grund av rasrisk.

Under hela natten och morgonen har man arbetat med att plocka ner kranen i centrala Stockholm. Foto: Margite Fransson

Området har varit avstängt under natten och arbetet med att plocka ner kranen har pågått under flera timmar. Flera kranförare och mobilkranar har varit på plats. Nu på morgonen har kranarmen monterats ner.
Vattenläckan uppstod på Norrlandsgatan och hela området har varit avstängt under natten. Det har handlat om en cirkel på 100 meter från själva kranen.  Polisen har nu på morgonen lättat lite på avspärrningarna. Enligt uppgifter i flera medier har det inte kommit in några rapporter om personskador eller skador på fastigheter.

Uppdatering:
Nu på förmiddagen har Räddningstjänsten lämnat området och det pågår reparationer av vattenläckan i gatan, enligt Jarmo Carlsten, ledningsbefäl i Räddningscentral Mitt.

– Vi har varit på plats under hela natten med en station åt gången men vi har ju egentligen inte gjort så mycket. Det är kranägaren, entreprenörerna själva som har skött arbetet med att montera ner kranen, säger han.

Arbetet med att förbereda för och montera ner kranen, som är 56 meter hög och cirka 200 ton tung, har pågått under hela natten och morgonen.

Var det allvarlig risk för att kranen skulle rasa?

– Man bedömde att det fanns en risk eftersom man hade en större vattenläcka där. Risken var att marken skulle undermineras. Då tog man det säkra före det osäkra och plockade ner kranen, säger Jarmo Carlsten.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rasrisk efter vattenläcka – tornkran plockas ner