info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Rasismen är ett vapen"

I morgon lördag manifesterar fackföreningsrörelsen mot nazism. Félix Edberg LeBlanc från Unga Byggare är en av arrangörerna.

I morgon marscherar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm. Men nazisterna kommer inte att stå oemotsagda. På Sergels Torg förenas en bred koalition av fackföreningar, politiska partier och antirasistiska grupper en manifestation i protest mot intoleransen.
Under veckan som gått har Félix Edberg LeBlanc från Unga Byggare varit ute på stan och delat flygblad om manifestationen.
‒ Det har varit strålande reaktioner, säger han. Folk är väldigt uppmuntrande. Kör hårt, bra att någon tar tag i det. Sådana grejer har vi fått höra.

Facket ska ena

Att svenska fackföreningar mobiliserar mot nazism är ovanligt, men Félix Edberg LeBlancser ett självklart fackligt intresse.
‒ Rasism är ett vapen för att dela upp arbetsgruppen, men när man är enad är man starkare och har lättare att ställa krav. Vår funktion som fackförening är att ena grupper, säger han och fortsätter:
‒ Nazism polariserar samhället och gör vår tillvaro otrygg. Den försöker bryta samman möjligheterna att enas för en bättre tillvaro tillsammans.

• Bakom manifestationen står förutom Unga Byggare även Rött Forum, Seko Stockholm, Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland, Unga Elektriker, SSU Stockholm, Ung Vänster Stockholm, Studenter mot Rasism, Vänsterpartiet Storstockholm och Feministiskt Initiativ.
• Manifestationen inleds klockan 11, samtidigt som nazisterna marscherar från Kungsträdgården.
• På Facebook har i skrivande stund närmare 4 000 personer anmält att de kommer att delta i den antirasistiska manifestationen.
• Parallellt med manifestationen på Sergels Torg har nätverket Kämpa Stockholm kallat till aktionen ”Snöbollskrig mot raskrig” som inleds samma tid.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Rasismen är ett vapen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig