info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rakt ackord klart på Knallen

På torsdagen blev det klart att ett 60-tal Peabanställda i Hammarby sjöstad i Stockholm får prova rak ackordsmätning. Därmed avslutades en lönetvist som pågått under hela 2002.

Stockholms Byggmästarförening och Byggnads avdelning i Stockholm kom till dukat bord på torsdagen. Peab och laget på kvarteret Knallen hade redan dragit upp riktlinjerna för en överenskommelse när förhandlingarna inleddes.
Det var Peab som i slutet av förra veckan tog initiativ till att lösa den segslitna lönetvisten vid bostadsbygget. Företaget, som tidigare har sagt nej till en riktpunkt som laget kunde acceptera och objektstillägg enligt den prislista som används, hade nu backat.
– Man kan inte säga att någon har vunnit, säger Pär Thörnblom, nöjd betonglagbas, efter överenskommelsen.
– Vi har gett och tagit men det viktigaste är att vi nu är överens om att prova rak mätning enligt Nybyggnadslistan. Det är det vi har kämpat för.

Sedan den 1 augusti hotades de anställda på Knallen av stupstockslön, 103 kronor per timme. Det hann aldrig verkställas. Nu har man i stället enats om att lönen ska vara 159:75 kronor per timme från den 1 april i år till den 1 augusti då ackordet börjar tillämpas.
I samband med uppgörelsen på kvarteret Knallen har Peab-laget fått divisionsledningens löfte om att Peab ska slutföra förhandlingen om resultatlön på arbetsplatsen Järla sjö omgående. Där har de anställda väntat på ett nytt lönesystem sedan i oktober 2001.
Byggnadsarbetaren har inte lyckats nå någon företrädare för Peab för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rakt ackord klart på Knallen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig