info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Qatar VM: Vild strejk för löner

En vild strejk pågår bland cirka 600 nepalesiska arbetare vid VM-bygget i Qatar. De strejkar för bättre löner och villkor.

Strejken bröt ut för tre dagar sedan, enligt uppgifter i P1 Morgon där Bishnu Rimal, ordförande i nepalesiska fackförbundet Gefont, intervjuades i morse. Arbetarna kräver att få den lagstadgade minimilönen på cirka 1 800 kronor i stället för som nu bara hälften.
Han vittnade också om att gästarbetare och facket idag uppmuntras av de planer som finns på att göra det möjligt för migrantarbetare i Qatar att ansluta sig till facket, trots att det är förbjudet.
Globala byggfacket, BWI, drar nu upp planerna för att låta gästarbetare direktansluta sig och på det sättet kringgå förbudet för dem att organisera sig i Qatar.
– Vi tror att solidaritet kan leda till förändring, sa Bishnu Rimal, vars organisation Gefont ingår i BWI och är en motsvarighet till svenska LO.
Både gästarbetare och fackförbund har vittnat om urusla och livsfarliga förhållanden för migrantarbetarna. Minst 1 400 gästarbetare ska ha dött i arbetet med olika anläggningar under byggandet inför fotbolls-VM 2022.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Qatar VM: Vild strejk för löner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig