info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Protest mot trånga arbetsutrymmen

Byggadsarbetarna på Byggmästarn i Skåne protesterar mot trånga arbetsutrymmen.

Just nu utför de ett arbete där de måste krypa i ett rum som på vissa ställen bara är 28 centimeter mellan lägsta och högsta punkt.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Börje Andersson, som arbetat hela sitt liv som byggnadsarbetare.
Det är Länsstyrelsen i Skåne som bygger åtta skyddsrum för lasarettet i Helsingborg.
Fyra av rummen, cirka 480 kvadratmeter, byggs inomhus.
Mellan det som ska bli skyddsrummets tak, och det befintliga taket strax ovanför, arbetar byggnadsarbetarna bland annat med att valva, armera, gjuta och montera ventilation.
Mellanrummet är cirka 160 centimeter, vilket innebär att arbetarna måste jobba med krökt rygg. Balkar, gasrör, vatten- och avloppsrör, kabelstegar och ventilationsrör under det befintliga taket, gör dessutom att arbetsutrymmet på många ställen bara är 28 centimeter.
– Det är ovanligt mycket rör och annat under taket vilket gör att vi ofta får krypa för att komma åt, säger Leif Nilsson, som är mycket upprörd över att man inte använder en annan teknik vid byggandet av skyddsrummen.
– Man kan bygga taket på golvet och sedan lyfta upp det i efterhand. Vi har använt den tekniken vid ett annat skyddsrumsbygge, säger han.
Leif har ont i knän, rygg och händer varje kväll efter dagens krypande på valvet. Hur det kommer att kännas i kroppen när bygget är klart är det ingen som kan förutsäga.
– Man kan bara hoppas på att besvären försvinner, säger Leif, som är 55 år.
– Vi arbetar med helt orimliga arbetsställningar. Det går inte att undvika smärtor i rygg och knän vid den här typen av jobb, jag har också ont, säger Anders Karlsson, en av de yngsta killarna i laget.
Totalt cirka en månad har byggnadsarbetarna hittills arbetat på valvet. Efter en uppgörelse med arbetsgivaren blev det bestämt att de skulle jobba 40 minuter och vila 20 minuter.
– Men det känns i kroppen i alla fall, säger Anders Karlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Protest mot trånga arbetsutrymmen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig