info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Protest mot åtal av skyddsombud

Det skyddsombud som var med om en arbetsplatsolycka vid ett Peab-bygge, och i slutet av förra året åtalades för olyckan, har väckt starka känslor. På tidningen Dagens arbetes hemsida kan man nu protestera mot åtalet.

Själva olyckan inträffade 2005 vid Tegs kyrka i Umeå, under ett grävarbete för avlopp. Nere i rörgraven stod skyddsombudet när jordmassor plötsligt rasar ner över honom. Han blev begravd upp till midjan, och skadade ledbandet. Skyddsombudet var den enda som skadade sig rasolyckan. Arbetsmiljöverket kom fram till att sluttningen varit för brant, vilket orsakade raset.

Strax före jul väcktes åtal i fallet. Åklagaren valde då att åtala både platschef och det skadade skyddsombudet. Åklagaren menar att ett skyddsombud har större ansvar än andra arbetstagare. Att flytta över arbetsmiljöansvar från arbetsledning till arbetstagare som är skyddsombud har väckt starka känslor i den fackliga världen. Nu har tidningen Dagens Arbete dragit igång en protestlista på hemsidan. Hittills har 450 personer skrivit under listan, som kommer att skickas vidare till åklagaren Kjell Janneson i Umeå.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Protest mot åtal av skyddsombud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig