info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pressad inspektion fara för bergsprängare

Det är personalbrist på sprängämnesinspektionen. Därför hotas säkerheten för landets bergsprängare.

Sprängämnesinspektionen har bland annat till uppgift att granska och godkänna nya sprängmedel. De ska också godkänna tillverkare och importörer av sprängmedel. När det gäller försäljning och förvaring av sprängmedel fungerar de som rådgivare till polisen.
Men sedan ett år tillbaka är arbetssituationen på inspektionen mycket pressad. Anledningen är att inspektionen, som har sitt säte i Stockholm, ska utlokaliseras som en följd av att flera regementen runt om i landet ska läggas ned. Först placerades sprängämnesinspektionen i Sollefteå, sedan i Karlskrona och enligt det senaste budet i Karlstad, där den ska slå ihop med räddningsverket. Hotet om en flytt har skapat en osäker arbetssituation för de anställda på inspektionen. Det har lett till att flera har slutat sina tjänster. De som är kvar har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter.
– På sikt är detta förödande. Handläggningstiderna blir allt längre och risken för att någon importör eller tillverkare börjar sälja ett sprängmedel i väntan på ett godkännande ökar, säger Kenneth Janryd, handläggare på sprängämnesinspektionen.
Ett annat hot är att processen vid tillverkningen av sprängmedel blir sämre. Tillverkningen granskas av inspektionen. Ett arbete som nu påverkas av arbetssituationen.
– Företagen har självklart ett eget ansvar vid tillverkningen. Men helt klart ökar risken för att felaktigt material kommer ut på marknaden, säger Kenneth Janryd.
På inspektionen är man mest rädd för att en flytt blir verklighet. Nästan ingen av de 19 kvarvarande vill flytta från Stockholm.
– En flytt skulle innebära att mycket kompetens försvinner. Att bygga upp en ny organisation tar tid och jag tror av vi skulle få en situation med mycket stora problem med kontrollen av sprängmedel under de närmaste fem åren, säger Kenneth Janryd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pressad inspektion fara för bergsprängare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig