info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Precisionsjobb på taket: "Har inga robotar"

Precision och noggrannhet. Färila kyrkas torn och tak i Ljusdal är snart klart. ”Vi har inga robotar som många tror, det är mycket handpåläggning”, säger plåtslagaren Torbjörn Cajonberg.

Tornet är det absolut svåraste jobbet på kyrkan, konstaterar plåtslagaren Torbjörn Cajonberg. Foto: Torbjörn och Lovisa Cajonberg

Vad gör ni?

–Jag och tre kollegor har lagt ny plåt på torn och skepp på Färila kyrka. Vi har varit här sedan januari. Tornet är klart och på skeppet ligger all plåt, men det återstår några veckors jobb. Vi ska vara klara med allt i vecka 36.

Hur ska ni fira att ni är klara?

– Det blir med två fester. Först en liten entreprenörsfest den 20 augusti och den stora taklagsfesten är den 18 september med oss, församlingen och Färilaborna.

Kopparplåten kommer på rullar och bearbetas i verkstad och ute på bygge.

Vad är knepigast med takjobbet?

– Alla koppararbeten på tornet har varit svårast och speciellt arbetet runt klockan. Utsmyckningsdetaljerna där har vi köpt in. Detta är ett riktigt hantverk, vi har inga robotar som många tror utan det är mycket handpåläggning och måttning. Det är en liten bransch och många av de grejer vi har ser i stort sett ut som för 100 år sedan.

Kyrkan läckte in vatten…?

– Ja vissa partier har varit rötskadade. Det har gjorts en totalrenovering av kyrkan. Förutom att byta tak och torn har man har gjort snickeriarbete, målat, bytt fönster med mera. Vår arbetsgivare, Winther Bygg, har haft totalentreprenaden. Jag varit plåtslagare mesta delen av tiden men också arbetslett andra.

Hur känner du nu när jobbet snart är klart?

– Jag känner stolthet över jobbet vi gjort, det är ju en speciell byggnad och man kanske är lite mer ödmjuk när man jobbar på en kyrka.  Jag har varit på svårare jobb men då har de oftast varit mindre. När det gäller kulturjobb, som vi ofta gör,  brukar beställare vara lite mer långsiktiga med materialval och annat. Det ska ju hålla länge, vi har ju inte tänkt fara tillbaka  och göra om de närmaste hundra åren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Precisionsjobb på taket: "Har inga robotar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig