info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Pratar gärna om boken på byggen"

Micke Evhammar har kommer ut med sin tredje bok, "Sju dagar i maj", som skildrar dagens arbetsliv för ett gäng byggsmeder. Han har själv jobbat som byggsmed i över 40 år.

Vad handlar din nya bok om?
– I princip handlar den om fem byggnadssmeder i åldrarna 20-60 år som sammanstrålar på ett bygge. Tre av dem har känt varandra sedan tidigare, den fjärde och femte jobbar på ett bemanningsföretag.
Vad händer?

– Man får följa dem under arbete och fritid i sju dagar som leder fram till en svår olycka. Jag berättar om hur det är att hålla på med det här jobbet i dag.
Vad vill du säga med din roman?

– Jag vill att man ska fråga sig varför olyckan händer. Det finns inte en orsak utan flera. Jag vill skildra under vilka förutsättningar man arbetar på byggen i dag med tidspress, osäkra anställningar och en försäkringskassa som tvingar folk att jobba fast de är så skadade att de borde få gå hem. Arbetslagen är alltmer uppluckrade, färre vågar säga ifrån.
Var får du inspiration ifrån?

– Jag har jobbat i drygt 40 år som byggnadssmed på byggen och varit med om en del. Olyckan i boken har en verklig förebild, fast den drabbade inte mig. Men boken har egentligen legat och pyrt i mig länge, sedan jag skrev en novell för Byggnadsarbetaren 1998 om en olycka. Den läser jag ofta upp på författarkvällar.
Vilken kontakt har du med byggena idag?

– Själv är jag utsliten och kan inte jobba där mer. Men jag har kontakt med byggbranschen genom gamla arbetskompisar. Jag skulle gärna komma ut och prata om min bok på byggen, för jag vill uppmuntra byggnadsarbetare att läsa mer. Jag tycker det borde finnas en boksnurra, åtminstone på de större arbetsplatserna.
Du är en av få arbetarförfattare, varför är det viktigt att skildra arbetslivet?

– För mig känns det viktigt att spegla förändringar i samhället med byggbranschen som grund. Det mesta vi ser på tv, i filmer och böcker handlar inte om yrkeslivet eller personer man kan identifiera sig med som arbetare.
Planerar du någon mer byggroman?

– Det är inte omöjligt. Bygget har varit en så stor del av mitt liv. Jag hade gärna jobbat kvar.


Micke Evhammar
Ålder: 60 år
Bor: Södermalm, Stockholm
Har skrivit böckerna: ”Sju dagar i maj”, ”Med Gud på vår sida”, ”Thick as a brick”
Läs novellen ”Vi borde gå hem”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Pratar gärna om boken på byggen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig