info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Poppis med sjukförsäkring

43 200 byggnadsarbetare har anslutit sig till Byggnads nya sjuk- och efterlevandeförsäkring.

Delar av medlemskåren har länge efterfrågat en gemensam sjuk-, och efterlevandeförsäkring via facket. Därför beslutade kongressen i somras att införa en sådan. Erbjudandet gick ut i höstas och försäkringen började gälla den 1 januari 2015. Hittills har 43 200 byggnadsarbetare betalat månadsavgiften på 66 kronor, och omfattas därmed av försäkringen, som ger ett extra tillskott vid sjukdom, engångsersättningar vid ett stort antal diagnoser, samt ersättning till efterlevande vid dödsfall.

66 kronor per månad

Sjuk- och efterlevandeförsäkringen kostar 66 kronor i månaden och fakturan kommer separat varje månad, den är alltså inte inbakad i medlemsavgiften.
Nya medlemmar kommer att erbjudas försäkringen utan krav på hälsodeklaration, om de ansluter sig i samband med att de blir medlemmar i Byggnads. Den som är ny medlem och vill börja betala och ta del av försäkringen senare, behöver skicka in en hälsodeklaration till Folksam först.

”Oväntat stort intresse”

– Vi vet att en del medlemmar har efterfrågat den här försäkringen länge, men att intresset var så här stort, det visste vi inte. Över 50 procent av de som fick erbjudandet i höstas, har betalat fakturan och anslutit sig. Det känns kul, säger Lars Hildingsson, andre ordförande i Byggnads.

FAKTA

Ersättning vid vissa diagnoser
Den som drabbas av olika sjukdomar får en engångsersättning på 50 000 per diagnos. En lång rad diagnoser ingår, till exempel cancer, diabetes och stroke. Man kan få ersättning för upp till tre diagnoser, totalt 150 000 kronor.

Arbetsoförmåga
Månadsersättning, max 1500 kronor/mån, efter en karens på cirka 3 månader. Man kan få 1500/mån i upp till 18 månader, och dessutom ett engångsbelopp på 1500 kronor i början av perioden.

Ersättning vid dödsfall
Efterlevande får ett engångsbelopp på 150 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Poppis med sjukförsäkring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig