info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polska glidformsgjutare sänker NCC:s lönekostnad

Efter en första förhandling om ackord valde NCC polsk arbetskraft för en glidform i Jönköping. Minst 15 av de svenska byggnadsarbetare som skulle gjort jobbet får nu sluta.

Ett 50-tal svenska byggnadsarbetare bygger en etapp på Jönköpings nya kraftvärmeverk, på Thorsviksområdet utmed E4, söder om staden. De är missnöjda med hur NCC behandlat dem under hela byggtiden. Och nu, sedan NCC valt att låta polska byggnadsarbetare gjuta en 120 meter hög skorsten på området, har missnöjet vuxit till ilska.
– De har från början valt att använda det här bygget till att testa om de lyckas pressa våra löner med hjälp av polsk arbetskraft, säger en i kvällsskiftet.

Från början var det tänkt att de svenska byggnadsarbetarna skulle gå över från den etapp de byggt, till glidformsgjutningen som ska pågå i en månad. De hade förhandlat klart om ett skiftschema. Vid den första löneförhandlingen lade NCC ett bud och Byggnads ett. Sedan blev det inga mer förhandlingar.
– Vi har bara fått veta att vi ska hem, berättar Stig Eriksson, fast anställd på NCC i Norrköping.
– För de av oss som har jobb hemmavid är det väl inte så farligt men minst 15 har fått gå på korta viss tids-anställningar här. De åker ju hem till arbetslöshet.

NCC:s personalansvarige, Åke Sparringsjö, har tidigare sagt att de polska NCC-anställda som byggt en av etapperna på värmeverket har anlitats eftersom det är svårt att hitta svensk arbetskraft. Det argumentet håller inte nu när svenskar skickas hem eftersom de konkurrerats ut av lägre polska lönekostnader, menar flera i det svenska laget.
Åke Sparringsjö vill inte kommentera situationen i Jönköping om han inte får kontrollera sina uttalanden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polska glidformsgjutare sänker NCC:s lönekostnad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig