info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polska byggnadsarbetare bor i tält

I onsdags besökte Byggnads och Målarna en byggarbetsplats i Ramundberget i Härjedalen. På bygget arbetade ett 10-tal personer, troligen polacker. - Det var det värsta jag sett, säger Håkan Löfqvist, på Byggnads i Östersund.

På morgonen, den 3 september, besökte Byggnads och Målarna i Jämtland/Härjedalen ett fritidshusområde i Ramundberget. Besöket genomfördes efter tips från medlemmar som misstänkte att arbetet utfördes utan avtal.
När de fackliga ombudsmännen kom till bygget var ett tiotal personer igång med byggarbete. Ett antal polskregistrerade bilar tolkades som att byggnadsarbetarna på arbetsplatsen kom från Polen.

En av personerna på bygget var svensktalande och han förklarade att han hade f-skattesedel och hade uppehållstillstånd.
– Det mesta vi såg tyder på att han fungerade som arbetsledare, säger Håkan Löfqvist, mätningsföreståndare på Byggnads i Östersund.
Ett antal fritidshus byggs på platsen. Husen är privatägda och de som sökt byggnadslov för husen står som byggherrar. Stugorna är likadana och uppförs av förproducerade delar som troligen tillverkas i Borlänge.

– Husdelarna bärs fram och monteras av byggnadsarbetarna. Det finns inga som helst lyft- eller transporthjälpmedel, berättar Håkan Löfqvist.
– Arbetarna bor i ett militärtält. Det stod ett tiotal tältsängar i tältet och där fanns en kamin. Det är i det närmast vinter i Ramundberget nu, fortsätter han.
Efter besöket kontaktade facket polisen som besökte arbetsplatsen på onsdagseftermiddagen. Då hade samtliga utom arbetsledaren lämnat bygget. Till polisen uppgav arbetsledaren att han inte visste vart de övriga åkt. Själv visade han då f-skattesedel och uppehållstillstånd.
– Vi vet ju att det här finns men det här var det största jag sett och det var också det värsta jag sett i den här vägen, säger Håkan Löfqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polska byggnadsarbetare bor i tält

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig