info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polska byggarbetare utnyttjade i Göteborg

Det polska företaget betalade ut slavlöner till byggnadsarbetare i Göteborg. Företaget skyller på den långa hårda vintern och menar att det rör sig om förseningar. – Skitsnack, menar Byggnads i Göteborg.

Byggföretaget Kormal, som anlitats för bygget av en järnvägsviadukt vid Marieholmsförbindelsen i Göteborg, har betalat ut för låga löner till sina anställda. Det avslöjade Västekot på onsdagen.

I det avtal Kormal och facket slutit står att de polska arbetarna ha samma lön som sina svenska kollegor.

Enligt Conny Johansson på Byggnads i Göteborg har ingen av de polska arbetarna fått mer än hälften av vad svenskarna får.
– Han som varit längst på bygget, sen i november, har aldrig fått ett öre mer än 60 kronor i timmen. Dessutom får de inga lönespecifikationer.

Kormals representant Tadeusz Iwanowski medger att allt inte har gått riktigt till. Han ursäktar sig med att vintern varit svår för branschen och utbetalningarna blivit försenade.
– Likviditeten i företaget har varit dålig. Det har inte funnits pengar helt enkelt.

Han säger också att inga lönespecifikationer skickas till tillfälliga adresser. Därför tror han att byggnadsarbetarna kan ha fått en felaktig bild av de utbetalningar som gjorts.
– De har ju kanske bara sett nettoinsättningen på ett bankomatutdrag.

Byggnads representant Conny Johansson är inte nöjd med Tadeusz Iwanowksis förklaringar.
– Jag kan inte säga annat än att det låter som skitskack. Det är svårt att tänka sig att de kommer kunna visa att de anställda har fått rätt lön.

Efter påsk väntar förhandlingar mellan Kormal och Byggnads. Om det visar sig att företaget har brutit mot avtalet kan det bli aktuellt med fackliga åtgärder. Vilka vill Conny Johansson inte gå in på.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polska byggarbetare utnyttjade i Göteborg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig