info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polska arbetare fortfarande avtalslösa

I tisdags förhandlade Byggnads avdelning i Gävle för att få ett avtal för de sammanlagt 42 rörarbetare som arbetar utan avtal på Stora Enso. Mötet avslutades i oenighet.

De båda polska företagen heter Centrostal Montaz och Termokor och är underentreprenörer till Alstom, som anlitats för att installera ett nytt rökgasfilter i massafabriken i Gävle. Byggnads ombudsmän förhandlade med de båda företagens vd:ar som rest hit från Polen. En ambassadtjänsteman från Polens ambassad deltog också.
Oenigheten gällde försäkringsvillkoren i avtalet.
– Ambassadtjänstemannen hänvisade till att polackerna redan betalar arbetsmarknadsförsäkringar via skattsedeln. Men vi är inte beredda att göra några ändringar i avtalet, säger ombudsmannen Karl-Göran Alm.

Enligt lex Britannia ska svenska avtal gälla för anställda i utländska företag som verkar i Sverige, på alla de punkter där villkoren i svenska kollektivavtal är förmånligare.
Byggnads har försökt få tag i de polska cheferna sedan i somras för att teckna kollektivavtal, men av olika skäl har förhandlingarna dröjt. Nu tar det ytterligare ett antal veckor innan det kan bli frågan om avtalsteckning.
De polska cheferna krävde skriftliga bevis på att det är Byggnads och inte Metall som är den riktiga motparten.
Förhandlingarna ajournerades till den 1 oktober, då parterna träffas igen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polska arbetare fortfarande avtalslösa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig