info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Politiskt förbud på byggarbetsplatser

Peab var på väg att stoppa ett fackligt/politiskt arbetsplatsmöte i Kallhäll utanför Stockholm i fredags. Men företaget ändrade sig och mötet fick genomföras.

Byggettan har arrangerat 38 arbetsplatsmöten sedan september ifjol. I fredags hade turen kommit till ett Peab-bygge i Kallhälls centrum. Riksdagsledamoten Eva Johansson (s) var inbjuden för att prata politik. Men Peab sa nej. Byggettan hotade då att hålla mötet utanför arbetsplatsen.
– Det är för jävligt att de inte låter sina anställda ta del av det här, mötet genomförs ju på lunchrasten, sa Leif Nyberg, ombudsman på Byggettan.

Sedan valet 1998 har Byggettan haft 75 – 150 fackliga/politiska arbetsplatsmöten runt om i Stockholm. Inget av dessa möten har stoppats av företagen. Peab ändrade sitt beslut med hänvisning till att man trott att mötet skulle genomföras på arbetstid.
– Äh, det stod på affischen att mötet skulle hållas klockan elva, alltså på lunchen, säger Leif Nyberg och avfärdar Peabs förklaring.
Det är Sveriges Byggindustrier, BI, som aktualiserat frågan genom ett utskick till arbetsplatserna. I det skriver man bland annat att politisk verksamhet inte bör förkomma på arbetstid och att endast de som vill ska behöva lyssna till politiska tal. BI skriver att det då är olämpligt att tillåta tal i företagets matsal under arbetstid.
Är BI emot att det pratas politik på byggarbetsplatserna?
– Nej, men vi vill hålla det så neutralt som möjligt nu när det är valår, det vill säga inga stora politiska tal på arbetsplatserna. Vi går alltid ut med det här när det är valår. Samma gäller för alla partier, säger Björn Müntzing på BI.
Du tycker inte att ni förhindrar att en politiska debatt förs på arbetsplatserna?
– Nej, de får ju prata om politik, sport eller om vad de vill. Men vi vill inte ha några politiska möten på arbetstid.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Politiskt förbud på byggarbetsplatser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig