info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Politiker: "Skanska måste utreda internt”

Byggnadsarbetaren avslöjande om svarta löner under bygget av Nya Karolinska har väckt starka reaktioner. Nu ställer landstingspolitikern Paul Lindquist hårda krav på Skanska att utreda händelsen internt.

Byggnadsarbetaren kunde tidigare i veckan avslöja en ekobrottshärva på Nya Karolinska där en av Skanskas underentreprenörer, byggfirman B&D Grupp, misstänks ha betalat svarta löner och undanhållit mångmiljonbelopp i skatt. Två personer i företagets ledning sitter häktade i väntan på åtal misstänkta för grovt skattebrott samt grovt bokföringsbrott.

Läs mer: Svarta löner för miljoner på Nya Karolinska-bygge

Kravet: utred internt

Paul Lindquist (M) är fastighets- och investeringsråd vid Stockholms läns landsting och ytterst ansvarig för bygget av Nya Karolinska. Nu ställer han hårda krav på Skanska att utreda händelsen internt, utöver den polis- och åklagarutredningen som görs kring brottsmisstankarna.
– Det som har hänt är oacceptabelt, nu får vi se vad polis- åklagarutredningen leder till. Vi ställer höga krav på våra leverantörer, och Skanska och dess underleverantörer måste också leva upp till dessa krav och följa svensk lagstiftning, säger Paul Lindquist.

Avtal måste efterföljas

Att se över det nuvarande avtalet mellan Skanska och Stockholms landsting gällande bygget av Nya Karolinska är inte aktuellt enligt Paul Lindquist, men hur avtalet efterföljs ska ses över.
– Jag har begärt att Skanska ska inleda en internutredning för att undersöka vad som hänt, vad som har brustit och sedan vidta åtgärder.
Skanska i sin tur säger att de inväntar polis- och åklagarutredningen och i nuläget försöker ta reda på mer om vad som hänt för att kunna följa upp händelsen.
-Vi ska undersöka vad som hänt internt, vid sådana här projekt kontrollerar och ställer vi hårda krav på våra underentreprenörer. Om de upphandlar till andra underentreprenörer ställer vi samma krav, säger Pär Olsson, projektdirektör på Skanska Health Care som har byggkontraktet med Stockholms läns landsting.

Vill stoppa oseriösa aktörer

Enligt Pär Olsson ska Skanska nu se över sina rutiner och processer för att utvädera deras arbetssätt för att göra det svårare för oseriösa aktörer att verka i de projekt som företaget är inblandade i.
Firman B&D Grupp är en underentreprenör till Skanska. Skanska har anlitat Lindqvist bygg som i sin tur har anlitat B&D Grupp som nu utreds av åklagare.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Politiker: "Skanska måste utreda internt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig