info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Politiker i östjobbarnas verklighet

Alla riksdagspartier är överens om att något måste göras för att stoppa den illegala invandringen av byggnadsarbetare. Reglerna måste bli enklare och tydligare. Men konkreta förslag dröjer.

Riksdagens arbetsmarknadsutskott besökte på tisdagen Skåne för på nära håll studera problemet med illegala byggnadsarbetare, inbjudna av Byggnads Skåneavdelningar. Bland annat besöktes en arbetsplats där en grupp polska byggnadsarbetare gjorde jobb.
Fler myndigheter och organisationer deltog också i konferensen.
– Lagstiftningen är ganska svag, vi har svårt att agera, säger Anders Fritsson, skatteförvaltningen i Malmö.
 Reglerna för F-skattsedlar måste skärpas. I dag slipper F-skattare arbetstillstånd medan anställa behöver sådant.
 Bättre sanktionsmöjligheter mot svenska förtag som anlitar illegal arbetskraft från utlandet.
Men frågan är om det inte redan idag finns verktyg för att avvisa fler än vad som görs. Redan 1987 konstaterade EG-domstolen att ett anställningsförhållande inte enbart avgörs av skattsedel. Domstolen skriver: ”Det väsentliga kännetecknet på en anställningsrelation är att en person under angiven tidsperiod utför tjänster för – och under ledning av – annan person, för vilka han erhåller ersättning.” (Agegate, C-3/87).
Om ett halvår blir Polen och de baltiska staterna EU-medlemmar. Då gäller fri rörlighet över gränserna även för dessa länders medborgare. Redan idag lägger polisen mindre och mindre resurser på att kontrollera invandrare från den blivande EU-länderna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Politiker i östjobbarnas verklighet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig