info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polisen slog till mot bygge – tre åtalas för utlänningsbrott

Tre män åtalas för brott mot utlänningslagen. Enligt åklagaren har de anställt fyra arbetare utan uppehålls- och arbetstillstånd för att göra byggjobb.

Foto: Mostphotos

Den 24 mars 2020 gjorde gränspolisen en kontroll på en byggarbetsplats i Köpingsvik på Öland. Besöket hade föregåtts av flera tips om arbetsplatsen.
Tidigare hade en restaurang brunnit ned och en återuppbyggnad inletts. Polisen och nu även kammaråklagaren Magnus Ling, hävdar att fyra personer arbetade på bygget men de hade inga arbets- eller uppehållstillstånd.

– Vid polisens arbetsplatskontroll noterade de att fyra personer till synes arbetade där. De hade jobbarkläder och utförde murning. De hade sina pass i ett hus bredvid, säger kammaråklagare Magnus Ling.
Arbetarna hade albanska pass. Jobbet ska enligt polisen ha bestått i att man murade stora block till huskroppar.

Männen fördes till polisstationen i Kalmar för enskilda förhör. De uppgav då att de varit här för att hälsa på familjen som hade bygget och att de blivit kvar på grund av pandemin. De ville hjälpa till då de fått hjälp med sitt uppehälle.

Magnus Ling har nu åtalat tre familjemedlemmar vid Kalmar tingsrätt för brott mot utlänningslagen. I åtalet sägs att de tillsammans, i samförstånd, låtit anställa de fyra arbetstagarna för att utföra byggnadsarbeten. Två av de åtalade har , enligt åklagaren, varit ägare till ett restaurangbolag på platsen. Den tredje har enligt åklagaren på annat sätt varit delaktig. Åklagaren kräver att de tre sammanlagt ska betala 189 200 kronor i en avgift.

Byggnadsarbetaren intervjuade en av de tre, i samband med poliskontrollen 2020. Han hävdade då att de fyra männen var turister, som blivit kvar i väntan på att gränserna skulle öppnas igen. Han sa också att bygget inte var igång.

Nu säger han så här om åtalet:

– Jag känner inte till något åtal. Allt är ett missförstånd och jag är inte inblandad. Jag trodde det var utrett. Nu ska jag kontakta min advokat.

Enligt stämningsansökan har samtliga åtalade nekat till brott.

Magnus Ling är tveksam till uppgifterna om turism.

– Det får de misstänkta förklara. Jag själv brukar aldrig turista genom att åka utomlands och jobba på en byggarbetsplats, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polisen slog till mot bygge – tre åtalas för utlänningsbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig