info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter gränspolisens tillslag mot bygget: "Ett missförstånd, de är turister"

Männen arbetade med murning och bodde i byggområdet när gränspolisen kom. Men den som utpekas som byggherre hävdar att de var turister.

Flera personer arbetade med att mura när gränspolisen kom till byggarbetsplatsen. Foto: Foto: Andreas Johansson, Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Efter flera tips om en byggarbetsplats i Köpingsvik på Öland gjorde gränspolisen en inspektion den 24 mars. Fyra personer utan arbetstillstånd jobbade på platsen och de tillsammans med byggherren misstänks nu för brott mot utlänningslagen. På grund av coronpandemin stannar de i landet men måste regelbundet besöka polisen.

På platsen fanns tidigare restaurang Kronan, som brann ner. Nu har en återuppbyggnad startat.

Läs också Flydde till skogs från chefen

Poliserna hade först varit där för några månader sedan och då såg man bara ett par husgrunder. Det man nu åkte dit för att kontrollera var fortsättningen av byggarbetet.
­

– Vi hade fått ett flertal tips om den här arbetsplatsen, att den inte uppfyller alla krav och att det verkade som att folk bodde på byggarbetsplatsen. Det hängde kläder på tork i området, berättar platschefen för gränspolisens insats. Av spaningstekniska skäl vill han vara anonym.

De var fem poliser som åkte till platsen för att kontrollera arbetena, där murningen av två byggnader startat. De tillhör den rörliga kontrollgruppen inom gränspolisens region Syd.

– När vi kommer dit ser vi att det är folk som arbetar på den inhägnade arbetsplatsen och det är stora block som muras till två huskroppar. Vi ser omedelbart att det är tre personer som arbetar med murningen och de hade väl kommit 2-2,5 meter upp. Vi beslöt då att göra en arbetsplatsinspektion enligt utlänningslagen, berättar polismannen.

Arbetarna hade inte sina legitimationer på sig och gick tillsammans med poliserna till sin bostad, ett äldre bostadshus, som låg inom det område som inhägnats för bygget. Där fanns flera sovrum, kök och toaletter men upplevdes av poliserna som kallt och dragigt. På arbetsplatsen såg de inga uppenbara arbetsmiljörisker.

Männen hade albanska pass men inga arbetstillstånd.

– Både under vårt besök på plats och under förhör säger de att de är turister, berättar polismannen.

Männens förklaring till att de befann sig på platsen är att de varit här för att hälsa på familjen som hade bygget och att de blivit kvar här som turister på grund av coronakrisen. Eftersom de fått hjälp av familjen med sitt uppehälle ville de bjuda igen genom att hjälpa till på byggarbetsplatsen.

Har de fått något betalt?

– Nej. De säger de att de inte fått. De hävdar ju att de var turister.

Männen fördes till polisstationen i Kalmar för enskilda förhör. Ansvariga inom gränspolisen fattade därefter beslut om att att de ska avvisas till hemlandet. Deras pass beslagtogs och kommer lämnas åter först när hemtransport kan bli aktuellt. De har nu i uppgift att regelbundet infinna sig hos polisen och enligt uppgifter har detta skötts. Idag ska bygget stå stilla.

– I gränspolisens ögon är detta ett klockrent fall. Som vi ser det har både byggherren och männen begått brott mot utlänningslagen. Då vi kontrollerade arbetsplatsen jobbade man bevisligen med byggarbete och arbetarna var iklädda arbetskläder, säger platschefen.

Ymridin Gashi är en av ägarna till restaurangen som ska byggas och vidhåller att männen är här som turister.

– Det är ett missförstånd. De har inte arbetat för oss, utan var här som turister. De väntar på att gränserna ska öppnas och åka hem.

Så de arbetade inte på ert bygge?
– Nej, nej. Bygget var inte igång, vi har ingen entreprenör. Det är oroliga tider nu, så vi avvaktar med att bygga vidare.

Men arbetarna ska ha bott på byggarbetsplatsen?
– Nej, det finns stugor i anslutning till arbetsplatsen, där har de bott. Du kan inte bo på en arbetsplats, säger Ymridin Gashi.

Ymridin Gashi säger att han inte var på plats under insatsen och att han inte heller har kontaktats av polis.

Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads Småland-Blekinge, tycker synd om byggnadsarbetarna, för deras utsatta läge och för att de blev hämtade av polis.

– Det är hemskt. Hur mycket har de vetat, har de ens haft möjlighet att skaffa papper?

Arbetsplatsen är ett ganska omfattande bygge enligt Morgan Nyberg som besökte området en månad senare, i början av april.

– Vi ska nu ha en diskussion med kommunen. Det är absolut inte första gången det här händer, men kan vi uppmärksamma det kanske vi kan hindra att fler arbetsgivare tänker i samma banor, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter gränspolisens tillslag mot bygget: "Ett missförstånd, de är turister"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig