info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

Flydde till skogs från chefen

Mannen sprang till skogs och ringde polis. Detta efter chefens reaktion då mannen ville kalla in facket när han fick en uppsägning. Det hävdas i en av fyra stämningar som Byggnads lämnat till Arbetsdomstolen i år.

Under årets första en och en halv månad har Byggnads lämnat fyra stämningar till Arbetsdomstolen.
Den senast inlämnade gäller föreningsrättskränkning. Byggnads kräver 2 250 000 kronor i skadestånd till medlemmen och 1 250 000 kronor till förbundet. Den berörde mannen har jobbat på ett Stockholmsföretag som installerar luftvärmepumpar.

Hämtades upp av polis

Enligt stämningen kallades mannen till ett möte med företagets vd i våras. Väl där fick han en uppsägningshandling i sin hand.
Mannen sa då att han ville rådgöra med sin fackliga organisation innan han skrev på denna. Enligt stämningen svarade chefen att han måste skriva på direkt, utan kontakt med facket. Vd:n ska också ha blockerat utgången från kontoret. Stämningen blev hotfull, ytterligare en person slöt upp på chefens sida. Den anställde slet sig loss och sprang, enligt stämningen, till ett skogsparti där han ringde polisen. En polispatrull kom och plockade upp honom.
Byggnads menar att företaget har kränkt föreningsrätten, ett brott mot medbestämmandelagen, genom att försöka hindra mannen från att kontakta facket.

Fel lön vid uthyrning

Två av de andra stämningarna gäller krav på lön och ersättningar.
Ett skånskt bemanningsföretag krävs på ungefär en halv miljon kronor. Nästan halva beloppet, 240 000, utgörs av skadestånd till förbundet. Resten är uteblivna löner och ersättningar samt skadestånd till två medlemmar. De båda männen har, enligt stämningen, fått upprepade visstidsanställningar på ett felaktigt sätt. Dessutom har de fått fel lön då de varit ute på jobb. Lönen ska anpassas efter lönenivån där man hyrs in, men i stället har killarna haft personliga löner på lägre nivåer.

Ingen ersättning för resor

Ett skånskt golvföretag krävs på sammanlagt nästan 200 000 kronor i reseersättning till tre tidigare anställda. Dessutom kräver Byggnads 15 000 kronor i skadestånd till var och en av de tre medlemmarna, samt 10 000 till förbundet.
Enligt stämningen har männen inte fått ersättning för sina dagliga resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Rätten till sådan ersättning regleras i byggavtalets sjätte paragraf.

Slutförde inte förhandling om lön

Den fjärde stämningen som Byggnads lämnat till domstolen i år gäller förhandlingsvägran, i stämningen krävs en företagare i Östergötland på 50 000 kronor i skadestånd. Företagaren anklagas för att inte ha uppfyllt sin plikt att förhandla enligt medbestämmandelagen. Byggnads ville förhandla gällande en medlems lönekrav.

Jenny Berggren
arrow_forward Senaste nytt