info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polisen sätter press på Skanska

Polisen kräver att det nya polishuset i Uppsala enbart byggs av seriösa företag och tvingar Skanska att gå med på skattemyndighetens krav med viten och kontroller av underentreprenörer.

Uppsalapolisen har bestämt sig för att tvinga Skanska att följa skattemyndigheternas nya metod, så kallad ”prevision” som ska stoppa företag i gråzonen.
Enligt metoden ska huvudentreprenören regelbundet kontrollera alla underentreprenörer som kopplas in i byggprojektet och sortera bort företag med skatteskulder.

I skattemyndighetens metod, ingår också att huvudentreprenören tar in viten i sina avtal med underentreprenörer. Med kostsamma viten mellan underentreprenörerna riskerar de firmorna att sätta sin uppdragsgivare i klistret om de börjar ta in företag som befinner sig i gråzonen.
– Ekopolisen som jagar skattesmitare kommer att sitta i huset. Hur skulle det se ut om polishuset byggts med svart arbetskraft, säger Göran Hedlund, projektledare inom polismyndigheten i Uppsala län.

I sommar ska det nya polishuset, som kommer att omfatta cirka 25 000-30 000 kvadratmeter, att börja byggas. Skanska har redan fått uppdraget och parallellt med huvudavtalet ska en särskild överenskommelse slutas mellan polismyndigheten och Skanska, som tvingar företaget att gå med på skattemyndighetens nya metod. Överenskommelsen kommer att bli klar i dagarna.

Skanska är förstående till de krav som polisen ställer.
– Det är vettigt. Andemeningen är bra. Men vi har inte satt några vitesbelopp på pränt ännu, säger Gert-Owe Strömnes, projekteringsledare på Skanska.
Beroende på hur den slutliga överenskommelsen utformas, kommer Skanska att kräva motsvarande av sina underentreprenörer.
– Ja, om vi får nya krav på oss, måste vi föra dem nedåt, säger Gert-Owe Strömnes.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polisen sätter press på Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig