info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polisen överkörd av Migrationsverket

Frågan om utländsk arbetskraft på skånska byggen blir allt mer infekterad. Nu har Migrationsverket beslutat avskriva två ärenden om polska och baltiska byggnadsarbetare som polisen överlämnade i höstas.

-Det är frustrerande, säger Mats Svensson på polisens utlänningsrotel i Malmö.
Både Byggnads och polisen hade hoppats att Migrationsverket skulle komma till beslut om de här ärendena, som sedan kunde bli vägledande i andra liknande fall. Men eftersom byggnadsarbetarna åkt hem innan Migrationsverket hunnit utreda ärendena avskrevs de.
-Vi har klagat på det här beslutet. Vi vill att de ska styrka bättre hur handläggarna kan veta att de åkt hem. Och vi vill ha svar på varför det tar så lång tid att utreda ärendena, så att arbetarna hinner åka hem, säger Mats Svensson.
Peter Fylking på Migrationsverket i Norrköping säger att orsaken till att utredningarna tar tid är att underlagen i polisens utredningar inte alltid är tillräckliga.
-Det är nya och grannlaga ärenden och det beror mycket på om polisen är bra på att utreda om vi snabbt kan ta ett beslut, säger Peter Fylking.
Det polisen vill veta av Migrationsverket är om de har anledning att avvisa personer som inte är svenska medborgare och som arbetar i Sverige med f-skattsedel men utan arbetstillstånd. Reglerna säger att anställda personer från icke EU-länder behöver arbetstillstånd. Det gäller däremot inte egna företagare.
Problemet är att utreda vilka som är anställda och vilka som är egna företagare. Före detta Statens Invandrarverk säger i ett utlåtande från i somras att det har att göra med beroendeställningen mellan uppdragsgivare och uppdragstagare. Men exakt vilka kriterier som skall ligga till grund för att bedöma beroendeställningen är mer oklart.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polisen överkörd av Migrationsverket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig