info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polisen kom tillbaka veckan efter – hittade papperslösa igen

För två veckor sedan slog Arbetsmiljöverket till mot en byggarbetsplats i norra Stockholm. Gränspolisen omhändertog åtta personer utan arbetstillstånd i Sverige. I tisdags förra veckan gjordes en ny inspektion på samma bygge – och sex nya personer utan arbetstillstånd omhändertogs.

Arbetsplatsen det rörde är ett bostadsrättsbygge på Fjätursvägen 6-12 i Sollentuna, hade stora arbetsmiljöbrister med fallrisker och liknande. Det stod exempelvis en byggställning utan fallskydd på en balkong.

– Ja, det var väldigt dålig arbetsmiljö där. Vi var där på ett återbesök från veckan innan. Då omhändertog gränspolisen ett antal personer utan arbetstillstånd och även denna gång var det arbetare där som saknade tillstånd. De trodde väl inte att vi skulle återkomma, säger Johan, som är tjänsteman på Arbetsmiljöverket.

De har bristande resurser, speciellt när det gäller snabba inspektioner efter tips

Är det ovanligt, att åka ut en vecka senare och hitta fler som saknar arbetstillstånd?

– Nej, nej. Verkligen inte. Det blir allt vanligare. Vi åker ofta ut på tips och på de privata byggena går de bara därifrån. Har vi inte polisen med oss så finns det inget vi kan göra. Men de har bristande resurser, speciellt när det gäller snabba inspektioner efter tips.

Per Skugge sitter i styrelsen för de två bostadsrättsföreningarna som är byggherrar. Han säger att han inte vet varifrån personerna utan arbetstillstånd kommer.

– Jag vet faktiskt inte. Alla våra underentreprenörer har arbetstillstånd.

Men du är ju även VD för Edane Bygg och Förvaltning AB som har huvudentreprenad på arbetsplatsen?

– Jo, men här representerar jag brf Olympen och Facklan som beställt jobbet. Det ska absolut inte finnas folk utan arbetstillstånd, vi har bestämt att alla ska ha ID06 på arbetsplatsen från och med nu.

Personer utan arbetstillstånd omhändertogs ju vid två tillfällen på ert bygge?

– Jag vet inte exakt hur det är med det där, jag har inte fått infon. De sa att de inte kan lämna ut den. Vår synpunkt är att det inte kommer att upprepas.

Det är bra om du skriver det, att det kommer inte upprepas igen

Men det har ju upprepats? Myndigheterna var ju där två gånger?

– Ja, men det är bra om du skriver det, att det kommer inte upprepas igen.

Riksdagsmannen Leif Nysmed (S) följde med myndigheterna på inspektionen.

På just den här inspektionen följde två riksdagsledamöter med. Serkan Köse (S) och Leif Nysmed (S) ville få en ökad förståelse för situationen med arbetskriminalitet inom byggbranschen.

– Jag är själv tjänstledig ombudsman på Byggnads. Jag har sett det här under årens lopp och det har inte blivit bättre. Är det nånting som hotar svenska byggnadsarbetares situation så är det arbetsplatskriminaliteten. Man kan inte konkurrera med någon som jobbar tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan, för 30 kr i timmen. De här människorna kommer inte palla till de fyller 65, de är slit-och-släng-varor.

Vad ska man göra åt problemet?

– Det krävs myndighetssamarbeten. Det är lång väg tillbaka, men det måste göras. De seriösa aktörerna blir utkonkurrerade annars.

Fotnot: Johan heter egentligen något annat och har valt att inte uttala sig med namn och foto på grund av riskbild.

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln visade vi bilder från en annan byggarbetsplats i Sollentuna där man hittat problem med arbetsmiljön, det var däremot inte den arbetsplatsen dit polisen vid två tillfällen hittat byggjobbare utan rätt att arbete i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polisen kom tillbaka veckan efter – hittade papperslösa igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig