info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polis till bygge när företagare bråkade

Problemen avlöser varann på engelska Bellwaters bygge av en kommunal förskola i Uppsala. Nyligen var polisen där sedan företaget råkat i luven med entreprenörer och leverantörer.

Polis tillkallades i slutet av juli sedan företaget ABT börjat forsla grus från bygget som man inte fått betalt för. Beställare av gruset var Bellwaters underentreprenör Norrentreprenad. Norrentreprenad ansåg i sin tur att de inte kunnat betala gruset eftersom de inte fått sina pengar från Bellwater.
Egenmäktigt förfarande ansåg platsledningen om att ABT forslade gruset från bygget. Polis tillkallades. Patrullen ansåg emellertid att detta var en tvist mellan tre företag som måste lösas civilrättsligt.

Tycker du det låter rörigt?
Ovanstående är bara ett smakprov av vad som hänt sedan byggstarten i våras.
Ackordsuppgörelser har inte gått att få till stånd eftersom nya entreprenörer hela tiden tas in på olika arbeten. Bygget styckas upp så att det till slut är omöjligt att mäta vem som gjort vad.
– Vi har inte ens fått någon ordentlig fördelningslista. Vi vet alltså inte vilka personer som befinner sig på bygget, säger Peter Furuhall, ombudsman på Byggnads Uppland.
Peter Furuhall uppskattar att killarna på Bellwaterbygget ligger 10, 15 kronor under vad de skulle ha tjänat med ackord.

Under våren gick en av underentreprenörerna, Komponenthus, i konkurs. Det fick till följd att sju av byggnads medlemmar ställdes utan lön i april. De anställda togs sedermera över av en annan av arbetsplatsens underentreprenörer, JR Bygg.
Bellwater fungerar som ett rent byggledningsföretag och har ingen egen personal på platsen. Byggnadsarbetaren har inte kunnat nå någon från Bellwater som velat uttala sig om situationen i Uppsala.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polis till bygge när företagare bråkade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig